Anglická slovíčka

Denně nová slovíčka, slovíčka k vytisknutí

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Kolik slov stačí umět?


Záleží jak k čemu. Abyste se domluvili na nejzákladnější témata, stačí údajně asi 1000 nejpoužívanějších slov. Plus stovka, dvě z oboru, ve kterém pracujete nebo který studujete...

A vskutku - někteří lidé opravdu dokáží s tisícem slov dělat divy. Je to samozřejmě i o praxi a vystačit si s malým množstvím slov se dá nacvičit. Je ale otázka, jestli je to zrovna to nejlepší využití času. Nebylo by jednodušší se místo toho prostě naučit víc slovíček?

U mateřského jazyka je ale 1000 slov slovní zásoba dítěte mladšího předškolního věku. Těžko si tak můžeme myslet, že s takovouto výbavou lze vycestovat za prací a bez problémů v destinaci fungovat. Tedy samozřejmě dá se s tím dělat vrátný nebo myč oken, ale určitě ne žádná práce s "bílým límečkem".

Na pohodlné přečtení novin stačí znát asi 5000 slov. Pohodlné znamená bez neustálého hledání ve slovníku. Navíc k tomu stačí pasivní osvojení. To je určitě realistický cíl pro každého, kdo má dostatek disciplíny k tomu, aby se studiu věnoval delší dobu a pravidělně.

Rodilí mluvčí prý aktivně používají asi 10 - 20 tisíc slov. Určitě jich ještě spoustu znají pasivně - ví co znamenají, ale mají-li danou věc vyjádřit, napadne je jiné, jednodušší slovo. Slovní zásobě rodilého mluvčího se chceme co nejvíce přiblížit - samozřejmě v rámci možností a s ohledem na osobní potřeby. Jen tak je možné s angličtinou fungovat a nebýt přitom občan druhé kategorie.

Zdroj číselných údajů: tento článek