Anglická slovíčka

Denně nová slovíčka, slovíčka k vytisknutí

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Kurzy nebo knihy?


Přemýšlíte jestli se plácnout přes kapsu a zaplatit si kurz nebo radši nakoupit stoh knih a zavřít se s nimi před světem na půdě? Obojí má svá pro i proti. A hlavním rozhodujícím faktorem je stav vašeho účtu a disciplína.

Kurzy

Kurz je nejrozšířenější forma studia jazyka. Jenomže není kurz jako kurz. A kvalitní kurz u přední jazykové školy stojí balík peněz. Hlavní předností kurzu je, že poskytuje kontakt s lektorem a výuka je komplexní, tj. pěstujete všechny jazykové dovednosti najednou. U vyšších úrovní pokročilosti pak lektor bývá rodilý mluvčí.

Avšak myslet si, že po absolvování jednoho či dvou kurzů jste "za vodou" by bylo bláhové. Výtěžnost kurzů není až tak velká, protože na nich trávíte relativně málo času, musíte na ně obvykle dojíždět a většinou si nemůžete přizpůsobit kdy a co studujete. Takže když omarodíte, tak vyhazujete peníze oknem.

K tomu si přidejte fakt, že kurzy jsou v první řadě byznys jazykové školy a budete tak pochopitelně vedeni k tomu, abyste si zaplatili ne jeden a ne dva, ale v průběhu let celou řadu kurzů. A to už se může docela prodražit.

Samostudium

Vedle toho se můžete rozhodnout pro samostudium. Logika věci říká, že tak odpadně čas strávený dojížděním, učíte se co chcete a tempo studia si zvolíte sami. Jenže to má háček jménem disciplína. Slovo v dnešní době, kdy se všichni chtějí jenom bavit, nepříliš populární. Disciplína je vaše schopnost dotahovat věci do konce a nevzdávat je, protože vás "přestanou bavit". Disciplína je klíč k úspěchu a to nejen v angličtině.

Jestliže jste člověk, který 5. ledna vzdává novoroční předsevzetí a který málokdy dokončí co si naplánuje, pak na samostudium rovnou zapomeňte a šetřete do prasátka na kurz. I když abychom to neviděli úplně černobíle, ona i na tom kurzu je ta disciplína důležitá.

Jestliže ale s disciplínou nemáte problémy, samostudium je pro vás vhodná volba. Za ušetřené peníze si můžete nakoupit materiály a pokud vám nevadí běhát do knihovny, můžete si je i skoro zdarma půjčit. Naučit se jazyk samostudiem je reálné. Zřejmou nevýhodou však je váznoucí speaking. Speaking se sami nenaučíte resp. bude to tragédie. A tady je alespoň občasný kurz na místě. Ideálně konverzační.

Samostudiem se hůře učí také writing. Potřebujete totiž někoho, kdo vám bude vaše výtvory opravovat. Avšak writing je většinou nejvíce zanedbávaná oblast i v kurzech, protože opravovat texty je pro lektora časově náročné a škole se to moc nevyplatí.

Resumé

Sečteno a podtrženo, máte-li na to, zaplaťte si dobrý kurz, plňte úkoly a nevynechávejte. Jsou-li vaše finanční možnosti omezené nebo pokud vás začnou štvát nevýhody kurzů, zkuste samostudium.

Samozřejmě netvrdíme, že kurzy a samostudium jsou jediné dva způsoby jak se učit jazyk. Poměrně vyčerpávající přehled různých studijních aktivit vč. zhodnocení jejich přínosu pro jednotlivé jazykové dovednosti najdete v tomto přehledu studijních aktivit.

Kurzy a samostudium jsou ale každopádně dva nejčastější způsoby jak se lidé v naší zemi učí jazyky.